Vanskelighetsgrad på turene

Ved hver turbeskrivelse er det plassert et symbol som angir turens vanskelighetsgrad. Hva betyr de?

En slik gradering av en tur er en subjektiv vurdering. Snakk med kontaktpersonen eller andre som har vært på turen tidligere om hva som kreves. Skillene mellom lett, middels, og tung går i hovedsak på fysisk form, mens vi innfører graderingen "teknisk" der spesiell kunnskap kreves. Under kan du se sånn løst omtrentlig hva vi mener, men merk at dette ikke er noen absolutte regler! Les turbeskrivelsene, og send en mail til kontaktpersonen og spør hvis du er usikker.

Lett Lett

Lette turer er turer alle kan klare, så lenge de er vant til å bevege seg litt. Korte distanser og lette sekker, og ikke mer enn en helg. Her kan man fint være med uten å ha noe turerfaring fra før. En skitur i Nordmarka er gjerne gradert lett, men også toppturer i fjellet kan være det, hvis man bare går dagsturer med dertil lett sekk.

Middels Middels

På en tur som er gradert middels bør du være i normalt god form, og helst ha gått litt med sekk før. Disse turene inneholder gjerne mye gåing, og ofte mange høydemetre. En sekk på 20 kg er vanlig, og turene kan godt vare mer enn en helg. De fleste toppturene i høyfjellet har denne graderingen, og mange av disse turene passer helt fint for uerfarne deltakere, mens andre inneholder litt luftige partier og smale egger. Les beskrivelsen og spør kontaktpersonen!

Tung Tung

Flere dager med tung sekk på rad i tøft terreng. God fysisk form kreves. Turene er som regel teltturer, og ved vinterturer forventes det som regel erfaring fra vinterfjellet. Sannsynligvis bør du prøve deg på en enklere tur først. Men har du gått noen lange, tunge dagsmarsjer tidligere, så vet du hva vi snakker om - vi er ikke superutholdende toppidrettsutøvere.

Teknisk Teknisk

Teknisk erfaring kreves av turdeltakeren. Dette er typisk brevandring, isklatring, fjellklatring eller bratt skikjøring. Denne graderingen kombineres med en av de andre. Hvor mye du må kunne varierer fra tur til tur, og hvor mange andre deltakere som har god erfaring. Bratt skikjøring må alle kunne selv, men skal man klatre is på topptau kan man kanskje ha med noen nybegynnere hvis resten kan mye - det er opp til kontaktpersonen (spør!).

 

Men når dette er sagt - la deg ikke skremme! Vi får stadig spørsmål fra potensielle deltakere som er usikker på om de har nok erfaring osv, men de fleste som er interessert i fjellvandring er helt kapable til å delta på de fleste turene våre. Har du gått en fjelltur før, så vet du hva det går i. Vi er ikke en gjeng superspreke bestigningsmaskiner som tar to 2000-metere før frokost. Du kan fint bli med på en tre dagers tur i Rondane der man bor i telt og bestiger fire topper selv om du ikke har noe fjellerfaring før, bare du vet med deg selv at du klarer å bære en 20 kilos sekk noen mil. Og er du i tvil; send en mail til kontaktpersonen og spør, det er ikke verre enn det! :)

Husk også at det er forskjell på vinter og sommer. Er du helt ny til friluftsliv på fjellet er det lurt å prøve seg litt om sommeren før man drar på fjell-telttur om vinteren. Men det er mange andre turer om vinteren som passer fint også for uerfarne..