Fjellposten - medlemsblad for Fjellgruppa

Våren 1998

[Bilde]

Fjellposten

Medlemsblad for Fjellgruppa, Oslo Studentenes Idrettsklubb

Bladet utgis i januar og i august og blir sendt til Fjellgruppas medlemmer og andre interesserte. Kontakt en i styret hvis du har stoff til neste utgave.

Redaktør: Geir Myklebust

Adresse: Fjellgruppa OSI, Postboks 94 Blindern, 0314 Oslo

Postgiro: 0825 0915102

Fjellgruppa på Internett:
http://wwworg.uio.no/studenter/idrett/osi/fjellgr/fjellgr.html

Fjellposten er trykket hos Print In Grafisk AS i 500 eksemplarer på 100 % resirkulert papir.

Tegningen øverst er laget av Heidi Wevle. De øvrige tegningene er laget av Heidi Wevle og Yvonne Kraaijeveld.

Innhold

[Leder] [Info om Fjellgruppa] [Vårens turer] [Utstyr til utlån] [Kjære Petersen] [Info fra styret] [Vedtekter for Fjellgruppa] [Referat fra Fjellgruppas skredkurs i mars 1997] [Utstyr til salgs] [Siste gang?] [Program for våren 1998]

Leder

Hverdagen kan kanskje fortone seg noe monoton for enkelte. Kanskje er nettopp d&eacite;t årsaken til at enkelte søker større utfordringer i form av fjellklatring, fallskjermhopping, hanggliding eller rafting. Det ser ut til at mer ekstreme sportslige aktiviteter dukker opp med ujevne mellomrom, og en av de siste i så måte er såkalt base-hopping. Man kaster seg utfor et høyt stup, seiler noen sekunder i lufta og lander, forhåpentligvis trygt, ved foten av fjellet. Slikt ble i sin tid forbudt i Trollveggen. Det nye fjellet som nå brukes, heter Kjerag, der det så langt skal være utført mange hundre hopp, og i denne aktiviteten har det allerede omkommet folk.

Skal så samfunnet overvåke oss og innføre lover og forskrifter? I dag kan alle kjøpe seg tau og sette i gang med fjellklatring. Hvis aktørene skaffer seg kunnskaper og ferdigheter under kyndig veiledning, kan muligens en del ulykker unngås. I den senere tid har det vært flere ulykker i forbindelse med klatring, og her har det ofte vært elementær feilbruk av utstyr hos de involverte. Avstanden i kompetanse og erfaring er stor når det gjelder klatring inne i en idrettshall og fjellklatring i høyfjellet.

Gode vaner og holdninger er ikke lært på en dag eller to. Tidligere tiders fjellfolk og klatrere, sett med dagens øyne, hadde ikke mye utstyr. Kanskje var det kunnskap som gjorde dem skikket til en klatretur. I dag finnes det mange og gode hjelpemidler, men av og til hjelper selv ikke det. Den solide fjellerfaringen kan bare erverves over tid, og man får ikke kjøpt den i butikken. De unge ønsker spenning, men man må kjenne sin begrensning i naturen. Sikker og miljøvennlig ferdsel bør kunne være et varemerke for en erfaren fjellklatrer og for andre utøvere av friluftsliv.

Geir Myklebust

[Innhold]

Info om Fjellgruppa

Fjellgruppa ble stiftet i 1963 og har i gjennomsnitt omtrent 100 medlemmer hvert semester. Aktiviteten er ganske stor, og gruppa er en av de største av 32 grupper i Oslo Studentenes Idrettsklubb (OSI). Fjellgruppa arrangerer turer av ulik vanskelighetsgrad, og dette er både kano-, ski-, telt- og hytteturer. Nivået på turene varierer. Les mer på neste side. En gang hver måned arrangeres fjellmøter. Her møtes man for å se på lysbilder, høre andre fortelle om turer eller for å planlegge neste tur. Stort sett er det turer hver helg, så de fleste finner forhåpentligvis noen turer som passer.

Fjellgruppa disponerer en god del utstyr. Dette er fellesutstyr som primus, telt, isøks og liknende. Hver tur har en kontaktperson. Spør denne hvis du har spørsmål om utstyr.

Fjellgruppas turprogram blir laget av styret, men vi ønsker tilbakemelding fra medlemmene. Kontakt gjerne en i styret dersom du har forslag til nye turer. Ellers har gruppa trening hver mandag (innendørs). I tillegg arrangeres det såkalt felleskjøp, der man kan handle sportsutstyr med 20 % rabatt. Følg med på Fjellgruppas oppslagstavler i idrettsbygningene Blindernhallen og Domus Athletica på Blindern. Mer info om Fjellgruppa er tilgjengelig. Spørsmål om Fjellgruppa kan også rettes til daglig leder i OSI. Han finner du på OSI-kontoret i 2. etasje i Domus Athletica.

[Innhold]

Vårens turer

Generelt om Fjellgruppas turer

Hver tur har en kontaktperson. Hvis du har spørsmål om turens vanskelighetsgrad, utstyr eller liknende, så er dette rette vedkommende. Påmelding skjer enten på det siste fjellmøtet før påmeldingsfristen eller over telefon til kontaktpersonen. Vi opererer med et maks-antall på noen av turene, så det kan lønne seg å være tidlig ute med påmeldingen. Kontaktpersonen er ansvarlig for fordeling av fellesutstyr og mat, og for eventuell bestilling av plassbilletter (tog). Planlegging av turen skjer enten på det siste fjellmøtet før turen eller på et nærmere avtalt planleggingsmøte.

Fjellgruppa og kontaktpersonen er ikke ansvarlig for deltakernes sikkerhet på turen, og hver og en må selv avgjøre om de er i god nok form til å være med. Den enkelte må være medlem av Fjellgruppa før turen starter. Fjellgruppa har også en del utstyr som for eksempel stegjern og isøks til utlån. Se oversikt over Fjellgruppas utstyr.

Når det gjelder vinterturer, så er det viktig å ha tilstrekkelig skierfaring og gode ski. Dette betyr fjellski eller telemarksski, gjerne med stålkanter. Det kan også bli nødvendig med skifeller.

Gradering av turene

Ved hver turbeskrivelse er det oppgitt en gradering som angir turens vanskelighetsgrad. En slik gradering av en tur er en subjektiv vurdering. Snakk med kontaktpersonen eller andre som har vært på turen tidligere om hva som kreves. Dette er ment som et utgangspunkt for å vurdere hvor vanskelig turen er. Ved gradering av en tur er det blant annet lagt vekt på hvor mye utstyr som kreves, om turen er svært tung fysisk og om det kreves spesielle kunnskaper. Graderingen er forklart nedenfor. Et kurs eller en tur kan være gradert for flere kategorier.

L (lett)
Turen krever ingen spesielle forkunnskaper eller spesielt utstyr. Normal fysisk form og personlig utstyr som sovepose, liggeunderlag m.m. er tilstrekkelig.

M (middels)
Turen krever bra fysisk form, og det er en fordel med noe generell turerfaring. På teltturer kan sekken bli litt tung, så det er en fordel å være vant til å bære en slik sekk.

V (vanskelig)
Turen krever god fysisk form og god erfaring fra turer på middels nivå. Tung sekk og spesielt utstyr kan være nødvendig. Din psykiske styrke kan også bli satt på prøve.

Jentekurs i telemarkssving

Bli bedre i telemark uten at gutta er med

Grad: M

Dato: 23.-25. januar
Sted: Hemsedal
Påmeldingsfrist: 16. januar
Reise: Tog til Gol; buss videre til Hemsedal
Overnatting: Campinghytter
Pris: 800 kroner (dekker overnatting, instruksjon, heiskort og plassbilletter)
Nivå Noe øvet til viderekommende
Utstyr: Telemarksski/fjellski; slalåmstaver hvis du har
Antall deltakere: Maks 12
Instruktører: Kari Rødås og Silje Fekjær
Kontaktperson: Silje Fekjær, telefon: 22 55 39 65, e-post: siljef@student.sv.uio.no

Vi gjentar sukseen fra i fjor og arrangerer jentekurs i Hemsedal. Årets anledning til å lære og stå telemark «uten macho-faktor og prestasjonsangst» foregår i slutten av januar. Vi lover masse telemarksundervisning og en smak av Hemsedals uteliv på lørdag. For dem som tåler å dra på tur med gutter, anbefaler vi også Fjellgruppas «store» telemarkskurs i februar.

Kurs i telemarkssving

Lær hemmelighetene ved å kjøre telemark

Grad: L M V

Dato: 6.-8. februar
Sted: Hemsedal
Påmeldingsfrist: 30. januar
Reise: Tog til Gol; buss videre til Hemsedal
Overnatting: Campinghytter
Pris: 650 kroner (dekker instruksjon, overnatting, plassbilletter på toget og buss Gol--Hemsedal)
Nivå Alle nivåer (inndeling i grupper)
Antall deltakere: Maks 30
Instruktører: Sven Nordby Anderssen, Roger Askim, Harald Fekjær, Thomas Thorsteinson, Eldar Heide og Silje Fekjær
Kontaktperson: Silje Fekjær, telefon: 22 55 39 65, e-post: siljef@student.sv.uio.no

Fjellgruppas tradisjonsrike telemarkskurs går også i år i Hemsedal. Vi satser på mye og variert undervisning i små grupper tilpasset den enkeltes nivå. Her har du muligheten til å lære alt fra «vanlig» telemarkskjøring til kortsvinger, hopp og løssnø hvis forholdene tillater det. På lørdag kveld går vi ut sammen, og det er også mulighet for å spise ute for dem som vil det. Penger til heiskort, laken/sovepose og brødmat må tas med. Kurset pleier å bli fylt opp, så vi anbefaler tidlig påmeldning for dem som vil sikre seg plass.

Måneskinnstur i Nordmarka

Opplev stjernehimmelen fra soveposen en klar vinternatt

Grad: L

Dato: 14.-15. februar
Påmeldingsfrist: 7. februar
Reise: Tog fra Oslo S til Stryken
Overnatting: Telt, gapahuk eller under åpen himmel
Kart: Turkart Oslo Nordmark 1:50 (vinterutgave)
Nivå Det kreves ingen spesielle ferdigheter
Utstyr: Ski, sovepose, en god sekk og godt humør
Antall deltakere: Ubegrenset
Kontaktperson: Yvonne Kraaijeveld, telefon: 22 18 89 07, e-post: yvonk@hepp.uio.no

Denne turen er en gjenganger blant Fjellgruppa sine turer. Begynner det å krible og du ut i skogen når det er fullmåne? Lurer du på hvordan det er å overnatte i skogen vinterstid? Eller lengter du bare etter kos ved bålet og stjernehimmel? Da er turen som skapt for deg.

Vi tar toget til Stryken på lørdag og går i retning Kikut til natten senker seg over skogen. Vi går litt lengre mens månen lyser vei til vi finner et egnet sted for å overnatte. Vi overnatter i telt, gapahuk eller under åpen himmel. Mat lager vi på bålet. Neste dag går vi videre til Sognsvann eller Frognerseteren.

Hyttetur til Gausdal Vestfjell

Skitur fra hytte til hytte

Grad: L

Dato: 20.-22. februar
Sted: Den vestlige delen av fjellområdet mellom Lillehammer og Jotunheimen
Påmeldingsfrist: 13. februar
Reise: Tog til Lillehammer
Overnatting: Ubetjente/selvbetjente DNT-hytter
Nivå Det kreves moderate skiferdigheter
Antall deltakere: Maks 10
Kontaktperson: Pål Nygaard, telefon: 22 37 48 35, e-post: palny@hepp.uio.no

På denne tiden er det silkeføre i dette området: et par minusgrader, nysnø og sol. Terrenget er lett kupert. Det gjør at turen passer veldig bra for dem med ikke altfor mye fjellskierfaring. For de mer erfarne vil det også bli muligheter til å få prøvd telemarkssvingene skikkelig utenfor preparerte bakker.

Det vil bli lette dagsetapper og muligheter til å ha det gøy på ski. Ruta er veldig fleksibel. Det kan hende vi ender i Sikkilsdalen hos kongefamilien.

Det er ikke nødvendig med dyrt og fancy utstyr. Alle typer turski, fjellski og telemarksski fungerer bra.

Skredkurs

Lær om snøskredfarene

Grad: M

Dato: 27. februar-1. mars
Sted: Finse
Påmeldingsfrist: 13. februar
Reise: Tog
Overnatting: Telt
Pris: Foreløpig ikke fastsatt
Nivå Det kreves erfaring fra vinterfjellet
Antall deltakere: Maks 10
Kontaktperson: André Gundersen, telefon: 926 00 657, e-post: andregun@hotmail.com

Dette kurset er skreddersydd for Fjellgruppas bruk av en profesjonell instruktør som kjenner gruppas behov. Det vil ikke bli lange timer med teori om snø og meteorologi, men praktisklærdom som vi kan bruke på våre turer.

Det viktigste du vil lære, er å vurdere faren for skred, gjøre sikre veivalg i fjellet, organisere og utføre søk og kameratredning samt bruke hjelpemidler som skredsøkere.

Litt erfaring, fjellski og varm sovepose er det som kreves av deltakerne.

Telemarkstur til Hemsedal

Flest mulig svinger på en dag

Grad: L M V

Dato: 6.-8. mars
Påmeldingsfrist: 28. februar
Reise: Tog og buss
Overnatting: Campinghytter
Nivå Alle nivåer (utstyr kan leies)
Antall deltakere: Maks 20
Kontaktperson: Jens Debernard, telefon: 22 15 10 46, e-post: jensd@geofysikk.uio.no

Nok en gang samles vi til latmannstur i Hemsedals velpreparerte bakker. Dette er turen der det spreke fjellfolket bor i campinghytter, går på diskotek og kjører skiheis! Huff!! Vi skjemmes, men det er jo så morsomt!

Hemsedals bakker fins med flere forskjellige helninger, så turen passer for alle nivåer av nedoverskiløpere. Dette er ikke noe kurs, men erfaring tilsier at det er gode muligheter for å plukke opp tips fra andre deltakere. Tradisjonelt har vi hatt mange deltakere på disse turene, så det har ikke vært vanskelig å finne noen på «sitt» nivå.

Vi reiser fra Oslo fredag ettermiddag med tog til Gol, deretter buss. Retur søndag kveld.

Mest mulig moro, færrest mulig bristne ribben, og eventuelt bedre nedoverbakketeknikk er noe å strebe etter. Det siste er ikke et krav. Vi sees.

Fjelltelemarkskurs på Hallingskeid

Lyst til å lære telemarkssvinger til bruk på høyfjellet?

Grad: M V

Dato: 13.-15. mars
Påmeldingsfrist: 26. februar
Reise: Tog
Overnatting: Selvbetjent DNT-hytte
Kart: 1416 III Myrdal
Pris: 300 kroner (dekker instruksjon)
Nivå Noe øvet til viderekommende
Utstyr: Telemarksski/fjellski og gjerne skifeller
Antall deltakere: Maks 15
Instruktører: Sven Nordby Anderssen, Eldar Heide og Harald Fekjær
Kontaktperson: Harald Fekjær, telefon: 22 85 10 76 (dagtid), 22 60 69 70 (kveldstid), e-post: hfe@math.uio.no

Kommer du deg rimelig greit ned en vanlig slalåmbakke, men får problemer i høyfjellet med løssnø, skare og skavler?

Da er tiden kommet for Fjellgruppas fjelltelemarkskurs. Kurset går inne i fjellheimen, så i mangel på skiheis kan skifeller være en god idé. Ellers vektlegger vi skikjøringen mer enn det å skulle nå den høyeste toppen, og erfaring tilsier at her blir det mye lek både over og under snøen.

Vi sover på Hallingskeid turisthytte 1100 m o.h. vest for Finse, hvor vi kan ta toget nesten til trappen. Tross dette kommer vi til et vilt og øde fjellområde, som vi forhåpentligvis kan ha for oss selv. Selve hytta er en av DNTs mest moderne selvbetjente hytter, hvor alt ligger til rette for noen trivelige kvelder etter lange dager ute på ski.

Tema på kurset vil avhenge av de forholdene vi møter, men forhåpentligvis får vi gjennomgått teknikk for både skare, fonner og løssnø. Instruktørene vil være utdannede telemarksinstruktører med lang erfaring fra både turer i høyfjellet og telemarksskiinstruksjon.

[Bilde]

Telttreningstur til Finse

Lær å sove i telt om vinteren

Grad: L

Dato: 20.-22. mars
Påmeldingsfrist: 11. mars
Reise: Tog
Overnatting: Telt
Kart: 1416 II Hardangerjøkulen og 1516 III Hallingskarvet
Nivå Du bør ha litt skierfaring
Utstyr: Vintersovepose, vinterliggeunderlag og ullklær
Antall deltakere: Maks 12
Kontaktperson: Hege Hol, telefon: 22 87 01 11, e-post: h.b.hol@studmed.uio.no

Dette er en tur for deg som har lyst til å prøve hvordan det er å ligge i telt vinterstid i høyfjellet. Turen er lagt opp som et lite kurs for nybegynnere. Her vil man få innføring i hvordan man innretter seg i telt vinterstid. Hensikten er å få opplevelsen og å lære seg noen knep rundt teltlivets mysterier i villmarken.

Det vil bli et obligatorisk planleggingsmøte som tar utgangspunkt i bekledning, mat og annet nødvendig utstyr for turen. Nærmere opplysninger vil bli gitt senere.

Dette blir en nyttig og garantert sosial tur!!!

Påsketur fra hytte til hytte

Skigåing mellom hyttene i påskeuka

Grad: M

Dato: 4.-9. april
Sted: Fastsettes senere
Påmeldingsfrist: 28. mars
Reise: Buss eller tog
Overnatting: Hytter
Nivå En forholdsvis grei hyttetur. Det er en fordel med skierfaring
Antall deltakere: Maks 8
Kontaktperson: André Gundersen, telefon: 926 00 657, e-post: andregun@hotmail.com

Denne turen er ikke planlagt i detalj idet Fjellposten går i trykken. Ta kontakt med en i styret (se side 2) for mer informasjon. Tanken er at denne turen skal være et alternativ til dem som ikke har lyst til å ligge i telt hele påsken.

Teltsamling i påsken

Påskeuka i telt!

Grad: M

Dato: 4.-13. april
Sted: Glittertind-området
Påmeldingsfrist: 23. mars
Reise: DNT-buss
Overnatting: Telt
Nivå Vanskeligheten på turen bestemmes av deltakerne underveis, men det er en fordel med skierfaring
Antall deltakere: Ubegrenset
Kontaktperson: Pål Nygaard, telefon: 22 37 48 35, e-post: palny@hepp.uio.no

Påskeleiren er en stor sosial happening. Jotunheimem byr på mange muligheter, både for den toppsugne og dem med flatere ambisjoner. Teltkosen blir uansett felles.

Datoen er fleksibel etter deltakernes ønsker og DNTs busstider. Hvor vi går hen bestemmer vi oss for etter hvert.

Tinderangling i Romsdalen

Blant skarpe tinder med nydelig utsikt

Grad: V

Dato: 23.-26. april
Påmeldingsfrist: 10. april
Reise: Tog fra Oslo S til Åndalsnes; deretter drosje til Isfjorden
Overnatting: Telt
Kart: Turkart Romsdalen 1:80000
Nivå Det kreves erfaring i vinterfjellet. Du må mestre luftige og utsatte steder, telemarkskjøring samt ha klatreerfaring. Dette er ikke en tur for nybegynnere!
Utstyr: Skifeller, stegjern, isøks og sele
Antall deltakere: Maks 8
Kontaktperson: Hege Hol, telefon: 22 87 01 11, e-post: h.b.hol@studmed.uio.no

Benytt denne fantastiske anledningen til å bestige noen av Romsdalens desidert vakreste tinder, for deretter å låme ditt livs telemarkssvinger ned bratte og gnistrende fjellsider. Toppene vi bestiger er Loftskarstind, hvor vi går eggen bort til Galtåtind, videre til Snorthorrungen. Neste dag bestiger vi eggen mellom Klauva og Kyrkjetaket, eventuelt rekker vi også Kjøvskartind på denne turen. Denne eggen er meget luftig og bratt. Vi vil få bruk for en del utstyr for å kunne traversere eggene. Derfor settes det krav om at du har erfaring fra lignende turer. Dette blir garantert en tur som gir adrenalinkick!!!

Topptur til Falketind

Skibestigning av flere topper

Grad: M

Dato: 1.-3. mai
Sted: Vestre Jotunheimen
Påmeldingsfrist: 23. april
Reise: Buss og weasel (beltebil)
Overnatting: Telt
Kart: 1517 I Tyin
Nivå Det blir en del motbakker, så formen bør være bra
Utstyr: Det kan bli aktuelt med breutstyr
Antall deltakere: Maks 12
Kontaktperson: Geir Myklebust, telefon: 22 85 72 16 (dagtid), 66 91 13 29 (kveldstid), e-post: geirmy@math.uio.no

Med buss eller privatbiler drar vi til Tyinholmen, eller hvis mulig fram til enden av veien i Koldedalen. Her slår vi opp telt for natta.

Hvis vi er heldige, så er det så mye snø at vi kan bruke skia og spare oss for en del slit. Turen krever ingen tekniske ferdigheter, bare normalt god fysisk form, men isøks må vi nok ta med. Området byr på mye spesiell natur, og utsikten er stor.

Tinder vi kan nå denne helga, er Falketind, Stølsnostinden, østlige Stølsnostinden, Koldedalstinden og Hjelledalstinden. Dette er tre topper over 2000 meter og to like under.

17. mai på Finse

Feire nasjonaldagen på Hardangerjøkulen?

Grad: L

Dato: 15.-17. mai
Påmeldingsfrist: 8. mai
Reise: Tog til Finse
Overnatting: Telt
Kart: 1416 II Hardangerjøkulen
Nivå Dette er en grei telttur med kort vei fra togstasjonen
Antall deltakere: Ubegrenset
Kontaktperson: Yvonne Kraaijeveld, telefon: 22 18 89 07, e-post: yvonk@hepp.uio.no

Fredag 15. mai tar vi toget opp til Finse og finner et sted til teltene. 16. mai er det anledning til å gå turer. 17. mai drar vi opp på Hardangerjøkulen, hvor vi graver et digert snøslott og nyter spekematen. Og selvfølgelig blir det 17. mai-tog! Tilbakereise om kvelden eller etter eget ønske.

Topptur til Ringstind

Hurrunganes vakreste dal?

Grad: M

Dato: 20.-24. mai
Sted: Hurrungane i Jotunheimen
Påmeldingsfrist: 13. mai
Reise: Privatbiler eller buss
Overnatting: Telt
Kart: 1517 IV Hurrungane
Nivå Turens vanskelighetsgrad kan varieres
Antall deltakere: Maks 15
Kontaktperson: Pål Nygaard, telefon: 22 37 48 35, e-post: palny@hepp.uio.no

Hurrungane byr på veldig mange fine vårskiturer til topper. Ringstind er kanskje en av de fineste. Vi vil i tillegg få gått Dyrhaugsryggen, og enda ha tid til mer.

Vi tar teltleir inne i Ringsdalen. Der har vi et veldig fint utgangspunkt for å nå en del topper. Turene krever litt fysisk. Det blir en del stigning. Av utstyr er solide fjellski, helst telemarksski, å anbefale

[Bilde]

Olden rundt

Vårens flotteste?

Grad: V

Dato: 30. mai-2. juni
Sted: Området rundt Jostedalsbreen
Påmeldingsfrist: 23. mai
Reise: Privatbiler eller buss
Overnatting: Telt
Kart: 1318 I Stryn og 1318 II Brigsdalsbreen
Nivå Det kreves litt breerfaring, god fysisk form og gode skiferdigheter
Utstyr: Breutstyr og skifeller
Antall deltakere: Maks 12
Kontaktperson: Jens Debernard, telefon: 22 15 10 46, e-post: jensd@geofysikk.uio.no

Det er tradisjon i Fjellgruppa for en skikkelig vårskitur i området rundt Jostedalsbreen. Dette er breturer som krever litt mer av turfolket. I år prøver vi nok en gang på Olden rundt.

Olden rundt går inn på en arm av Jostedalsbreen og ut en annen. Mellom disse punktene forflytter vi oss fra havet for å veksle mellom seksten-sytten-attenhundre meter og ned igjen. Fra grønn bjørkeskog til tindelandet. Opp grønne lier og ut på vårsnøen og innover eggene. Vi sover i telt tre-fire netter.

Området kan greit nås med offentlig kommunikasjon. Men det er langt, og turen krever godt vær. Værmeldingen vil derfor oppta mye av vår interesse dagene før avreise. Det er en fordel med erfaring fra bre, men ikke absolutt. Fjellguppa har breutstyr som du kan låne. Vi er ikke mange på denne turen (tolv maksimalt), avhengig av deltakernes erfaring og utstyr. Dette er vel Fjellgruppas tyngste tur, med lange (varme) dager, tung sekk og mye opp og ned, så turformen bør være god. Kontakt kontaktpersonen om det er noe du er usikker på. Planleggingsmøte avholdes før avreise.

[Bilde]

Kanotur til Farrisvannet

Det fine med kanotur er at man slipper å bære ryggsekken

Grad: L

Dato: 5.-7. juni
Påmeldingsfrist: 29. mai
Reise: Avreise til Skifjell; transportmåte ikke bestemt
Overnatting: Telt
Kart: 1713 II Porsgrunn og 1813 III Sandefjord
Nivå Det kreves ingen erfaring fra kanopadling
Antall deltakere: Maks 12
Kontaktperson: Ivar Bratberg, telefon: 22 04 10 67 (privat), 63 84 67 67 (jobb), e-post: ib@inko.no

I Syd-Telemark ligger en del fine skogsvann som er lite benyttet av turpadlere. Turen går i herlig skogsterreng, og dersom man glir stillferdig langs land, kan man få se både elg, rådyr og bever. Senere går ruta gjennom grissgrendt jordbruksområde før den ender opp i det store Farrisvannet, hvor det er mange små øyer å velge mellom. Det blir litt bæring (ca. 1 km) av kanoene. Turens utstrekning: 3 mil.

Telemarkstur til Stryn

Metertykk snø, grønne daler og telt-badstue

Grad: M

Dato: 19.-22. juni
Påmeldingsfrist: 26. mai
Reise: Privatbiler (hvis mulig), leiebiler eller buss
Overnatting: Telt
Nivå Det er en fordel med erfaring fra telemarkskjøring, men ikke påkrevet
Antall deltakere: Maks 8-10
Kontaktperson: Katrine Aspmo, telefon: 63 89 82 50 (dagtid), 22 26 23 74 (kveldstid), e-post: Katrine.Aspmo@nilu.no

Hvorfor oppsøke snø og ullstillongs når gjennomsnittsstudenten for lengst har trukket i shorts og badebukse? «Ja, hvorfor ikke,» sier jeg da! Dette er turen for dem som ønsker at skisesongen var litt lengre og ellers alle andre som er glade i å stå på ski.

For dem som ikke har prøvd sommer-skiøring før, er dette en glitrende anledning til å utvide opplevelseshorisonten, og det uten stor grad av anstrengelse. Vi leker oss i bakken hele dagen, eller finner det for godt å ta en topptur. Vi kan holde oss til kjente takter eller vi kan flytte grenser vi trodde var urokkelige. Uansett; de naturskjønne omgivelsene kombinert med skigleden vil gjøre dette til en minnerik tur.

Vi reiser, etter planen, opp fredag ettermiddag med retur mandag kveld. Slik får vi tre hele dager i bakken. Det er mulighet for utvidelse av turen i begge ender.

Hyttetur til Galdhøpiggen

Nyt utsikten fra Norges tak!

Grad: L

Dato: 26.-28. juni
Sted: Jotunheimen
Påmeldingsfrist: 19. juni
Reise: Privatbiler, eller tog, buss og drosje
Overnatting: Hytter
Kart: 1518 II Galdhøpiggen og eventuelt 1618 III Glittertinden
Nivå Det kreves ingen spesielle ferdigheter, men det blir en del bakker opp og ned
Utstyr:
Antall deltakere: Maks 8
Kontaktperson: Yvonne Kraaijeveld, telefon: 22 18 89 07, e-post: yvonk@hepp.uio.no

Ja, dette er altså en tur til Norges tak, som ligger 2469 m o.h.

Vi reiser dit enten med privatbiler eller tog og buss/drosje. Turen starter fra Juvasshytta. Derfra går vi til Spiterstulen. Det tar ca. tre timer og er en fin avstand for å strekke beina etter reisen.

Neste dag går vi så opp til selve toppen. Stien går bratt opp og over store steinblokker og snøfonner. Vi tar oss god tid til å nyte utsikten og spise, og kanskje er det anledning til «snøballkrig i stor høyde». På toppen kan man skaffe seg Galdhøpigg-diplom eller T-skjorte. Så går vi nedover igjen. Dersom det er nok deltakere med brekurs eller annen breerfaring, kan vi gå selvstendig over Styggebreen. Ellers prøver vi å finne en gruppe med fører som vi kan henge oss bak.

Det er mulighet for å utvide oppholdet med noen dager for å prøve oss på Norges nest høyeste fjell, Glittertind (2464 m o.h.).

[Bilde]

Brekurs

Spennende lærdom

Grad: M

Dato: 29. juni-4. juli
Sted: Sognefjellet/Jostedalen
Påmeldingsfrist: 1. juni
Reise: Bestemmes sener
Overnatting: Telt
Pris: 1500 kroner
Nivå Det kreves normal turerfaring
Antall deltakere: Maks 8
Kontaktperson: André Gundersen, telefon: 926 00 657, e-post: andregun@hotmail.com

Har du noen ganger ønsket å kunne bevege deg trygt i dette vakre inferno av is? Hvis svaret er ja, er dette kurset for deg. Instruktørene fra våre to foregående kurs loser deg gjennom seks spennende og lærerike dager.

På forhånd bør du ha anskaffet deg og lest breboka fra Den Norske Turistforening.

Alpin-/tinderanglingskurs

Ta steget videre

Grad: V

Dato: 3.-8. august
Sted: Jotunheimen
Påmeldingsfrist: 15. juli
Reise: Bestemmes senere
Overnatting: Telt
Pris: 2000 kroner
Nivå Det kreves god form og brekurs eller tilsvarende (ta kontakt)
Utstyr: Fjellgruppa skaffer det meste
Antall deltakere: Maks 6
Kontaktperson: André Gundersen, telefon: 926 00 657, e-post: andregun@hotmail.com

Formålet med kurset er å gi deltakerne kjennskap til og erfaring med alpin ferdsel. Dette vil si å gjøre deg i stand til å mestre de fleste forhold du kan møte under en seriøs topptur i høyfjellet. Kameratredning, klatring og isklatring er noe av det som vil bli gjennomgått. Tre av dagene skal vi ut på tur.

Vi du heve nivået på turene dine, er dette en nyttig investering.

Blåistur til Hardangerjøkulen

Vandring på isbreen

Grad: M

Dato: 21.-23. august
Påmeldingsfrist: 15. august
Reise: Tog til Finse
Overnatting: Telt
Kart: 1416 II Hardangerjøkulen
Nivå Det kreves brekurs
Antall deltakere: Maks 8
Kontaktperson: Jens Debernard, telefon: 22 15 10 46, e-post: jensd@geofysikk.uio.no

Her kommer muligheten til å friske opp de nyervervede kunnskapene fra Fjellgruppas brekurs, eller de kanskje mer rustne minnene fra brekurset for fem år siden.

Dette er en tur for dem som har litt breerfaring og som ønsker å bli litt mer vant til knuter, seler, tau, isskruer og blåis. Vi slår leir like ved Blåisen på Hardangerjøkulen. Her er det fint å gå ned i breen og se seg omkring og finne mange fine formasjoner og vanskeligheter. Dette er en grei tur hvor vi tilpasser aktivitetene etter deltakernes ønsker og behov. Fjellgruppa har en del breutstyr, så det er muligheter selv om du ikke har skrukarabinere og annet bre- og klatreutstyr.

Andre turer

Det er også planlagt en del turer som ennå ikke er helt fastsatt. Mer informasjon kommer etter hvert. Ta eventuelt kontakt med en i styret. Dette omfatter følgende:

Hallingskarvet på langs

Fjellgruppa vil dette semestret arrangere en tur i samarbeid med BSI Friluftsgruppa (BSI=Bergen Studentenes Idrettsklubb). Det er første gang vi gjør dette, så vi håper det blir en suksess.

Dato: 6.-8. mars
Påmeldingsfrist: 25. februar
Reise: Tog
Overnatting: Telt
Kart: 1416 II Hardangerjøkulen, 1516 II Geilo og 1516 III Hallingskarvet
Nivå Dette er en middels tung tur som krever middels god form og noe skierfaring
Antall deltakere: Maks 15
Kontaktperson: André Gundersen, telefon: 926 00 657, e-post: andregun@hotmail.com

Turen går fra Finse til Geilo. Avreise blir fredag ettermiddag med retur søndag kveld. Første kvelden overnatter vi i telt like ved Finse. Andre dagen går vi langs Hallingskarvet til Lordehytta, som ligger omtrent halvveis. Vi får oppleve de mektige fjellveggene på venstre side og utsikt mot Hardangerjøkulen og Hardangervidda til høyre. Søndagen går turen opp på den østlige delen av Skarvet, med utsikt mot Skarvheimen og Jotunheimen. Dette er antakelig det punktet langs Bergensbanen med mest imponerende utsikt. Deretter går turen forbi hytta til Arne Næss mot Geilo og toget.

«Den som er lykkelig, kan aldri stå for tidlig opp!»
Camilla Collett

«Å vite at en er uvitende om fakta, er et viktig skritt frem til kunnskap.»
Disraeli

«Den som har begge beina på jorda, står stille.»
Tor Åge Bringsværd

«Vi er alle oppdagelsesreisende i livet, hvilken vei vi så enn følger.»
Fridtjof Nansen

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

Utstyr til utlån

Fjellgruppa disponerer et relativt rikholdig utvalg av utstyr. Fjellgruppas egne turer har førsterett til utstyret. Det lånes ellers ut til aktive medlemmer av Fjellgruppa. Andre kan leie utstyret for en liten sum penger. Tau lånes ikke ut.

Det er depositum på lån av utstyr. Depositumets størrelse er avhengig av utstyrets verdi, og betales tilbake når utstyret leveres inn igjen. Dersom utstyret leveres tilbake senere enn til avtalt tid, beholder Fjellgruppa 50 kroner av depositumet.

For at utstyret skal vare lengst mulig, ber vi om at telt tørkes godt, primuser rengjøres og testes og at eventuelle småfeil repareres. Har utstyret en feil eller mangel du ikke kan reparere, så si fra om feilen! Det er normalt med slitasje, men det er ikke særlig morsomt å oppdage at noe er skadet eller ødelagt når man skal låne utstyr. Utstyret koster en del penger å kjøpe inn og vedlikeholde. Aktive medlemmer av Fjellgruppa får låne utstyr til seg selv og en til, men ikke til flere.

Kontakt utstyrsansvarlig:
Hanne Ulrichsen, e-post: hanneul@hepp.uio.no

Telt

1 Norrøna Falketind (4 personer)
1 Wild Country Super Nova (3--4 personer)
1 Helsport Triple sommertelt (3 personer)
1 Helsport Rundhø (4 personer)
1 Helsport Dovre (4 personer)
1 Helsport Alpa Mayo (3 personer)
1 Helsport Basecamp (5 personer)

Bre- og klatreutstyr

5 brystseler
3 sitteseler
8 kroppsseler
8 isøkser
11 par stegjern
8 snøankere
8 isskruer
8 klatrehjelmer
Diverse karabinere
Fotløkker og innbindingsslynger

Diverse

4 primuser
1 stormkjøkken
1 pulk
1 vindsekk
2 presenninger
2 skredsonder
1 snøsag
2 spader
7 hodelykter
8 grottehjelmer
Diverse kjeler

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

Artikkelen nedenfor er hentet fra Norsk Tindeklubs bok «Norsk Fjellsport 1983». Boka inneholder i tillegg til denne artikkelen mange fine og spennende historier der klatrerne selv forteller om sine opplevelser i mange verdensdeler. Denne boka og Norsk Tindeklubs fører for Jotunheimen kan bestilles fra Norsk Tindeklub.

Kjære Petersen

Den 21. juli 1876 startet Wiliam Cecil Slingsby og Emanuel Mohn med Knut Lykken som vervet tredjemann fra Vormeli med det mål å bestige Store Skagastølstind. Mohns fremste mål den sommeren var førstebestigningen av Gjertvasstind, og dagen før hadde Slingsby ventet like under toppen for at Mohn som avtalt skulle gå opp på Gjertvasstind som den første. Nå var det Mohns tur til å holde avtalen om å gjøre det han kunne for at Slingsby skulle nå sitt mål: å være den første på Store Skagastølstind.

Med ulik bakgrunn og ambisjonsnivå utgjorde de tre ikke noe harmonisk lag. På turen opp Slingsby-breen gled Mohn ut flere ganger og var psykisk og fysisk sliten da de nådde Mohns skar. Turen på Gjertvasstind dagen før satt vel også i kroppen. Fjellet foran dem var mørkt, bratt og nediset; forholdene mellom de tre tilspisset seg, og erkjennelsens øyeblikk var kommet. Knut Lykken «ville ikke drepe seg», og nektet å gå videre. Mohn innså sin begrensning med en uforsiktig bemerkning: «If there had been two well trained climbers here I think they might have managed it». Dermed satte Slingsby av sted alene, mens Mohn stod igjen med den erkjennelse at han ikke var god nok til å være med som annen mann der Slingsby var villig til å prøve alene.

Under et foredrag om bestigningen i Det Norske Studentersamfund samme høst fremgikk det at Mohn mente at nordmenn foreløpig ikke var godt nok trent som tindebestigere til å gjennomføre slike turer. Blant tilhørerne var det en ung kunstmaler, Harald Petersen, som syntes dette gikk på den nasjonale ære løs. Han lovet seg selv at han skulle følge Slingsbys rute, steg for steg, for å vise at også i fjellet holdt nordmenn mål.

I 1878 får Harald Petersen med seg Knut Lykken (etter mange protester) opp i Mohns skar for å vise hvor Slingsby klatret. Nok en gang nekter Knut å gå videre, og som Slingsby besteg Petersen toppen alene.

[Bilde]

Petersen sendte en beretning til Slingsby som skrev tilbake:

Skipton 16. april 79.

Kjære Petersen

Hjertelig takk for Deres beretning om den uforferdete bestigning av vårt yndlingsfjell, som jeg har lest med stor interesse, noe De vel kan tenke Dem. Jeg ser at De fullt ut bekrefter det jeg har sagt om vanskelighetene ved bestigningen som, når alt kommer til alt, det jo bare er De og jeg som kjenner. Jeg håper at jeg en gang skal få anledning til å møte Dem, så vi virkelig kan snakke om tingene. Detaljene om bestigningen fra skaret står nesten like klart i min erindring som om den fant sted i går. Hvor godt husker jeg ikke det frastøtende hjørnet med et fottak for høyre fot, et par tommer bredt, og så ikke noe å holde seg i unntatt en hylle til venstre, ikke tre tommer bred, for eksempel. Da jeg var der, var hyllen dekket med is som jeg måtte slå løs. Deretter vrikking og løfting, --- en hylle til høyre viste seg som en venn selv om den også var nediset. Men at fjellet var så fast og fint, det var en velsignelse. Et vrient hakk sperrer, som De vel vet, før en når toppen. Da jeg var der, stakk en svært vanskelig blokk minst to fot ut i luften til høyre. Den var løs og råtten, og jeg skubbet til den, og ned, ned tordnet den. Men til venstre, heldigvis for oss, var det et anstendig fottak, som De utvilsomt brukte. Dette stedet var neimen ingen spøk med mange av stenene dekket av is.

Jeg skulle gjerne vite hvor De forlot den første breen etter at De hadde krysset det høyeste punktet [Bandet], om De gikk ned nesten til bunnen, dvs. nesten ned i Midt-Maradalen, før De begynte bestigningen, eller om De krysset ryggen på Skagastølstinden mellom breene i en større høyde? [En slik passasje, Berges Chaussée, ble funnet senere.] De må unnskylde at jeg kommer med noen forslag og kritiske bemerkninger, som jeg håper De ikke vil oppfatte som unødig bryderi fra min side. Først, De snakker om Deres «40 alen lange taug». For tre personer er det alt for langt til å være særlig tjenlig. Jo lengre tauet er (over en viss lengde), jo vanskeligere blir det å passe på at det alltid er stramt, og det er noe av det viktigste å holde øye med der det fins skjulte sprekker. En lengde på 40 fot er svært hendig for tre personer, og et belte slik som Mohns er meget nyttig. Men, husk endelig at man ikke kan vente at tauet skal vare evig, slik Mohn gjorde. Hans ble utvilsomt ødelagt av hurtig tørking ved seterbålet når det var blitt vått, fordi han slepte det i stedet for å holde det stramt. Tauet skal aldri (så sant det kan unngås) tillates å slepe på bakken. For gjør det det,får de foran en hard jobb, og det er dessuten farlig.

Knut kaller jeg nå en lat og feig fyr, og jeg skal aldri mer bruke ham. Jeg hadde store vanskeligheter med å lære ham propert taubruk. Og en gang ble vårt taulags sikkerhet bragt i virkelig fare på grunn av hans skjødesløshet. (Ikke nevn dette for noen.) I stedet for å forankre raskt slik jeg uttrykkelig sa, gikk han tett opptil Mohn på den overhengende kanten av en sprekk som jeg var nede i. Jeg må forresten si at han gikk uforferdet opp det siste snefeltet [til Mohns skar] som De ikke synes å ha likt noe bedre enn oss. På Torfinnstinden (som De må bestige,) klatret han dårlig fjell svært bra. Men når alt kommer til alt, er han en feiging, ellers ville han ikke ha gått opp i det storartete skaret for annen gang uten å ta et skritt videre da de virkelige vanskelighetene begynte.

Hvorfor la De igjen tauet og stengene? Sikkert ikke på grunn av det jeg sa om min «trofaste isøks»? Når vi møtes, må vi spøke litt med det der! I Alpene er fjellklatrerens første bud: «Slipp aldri isøksen av syne, men hold fast på den.» Utoverhengende skavler er svært vanlige på alle brefjell. I alpin terminologi kalles de «cornices». På Langeskavlen over Melkedalen er det vanligvis en som er 1/2 norsk mil lang. I 1877 fulgte jeg bjørnespor langs eggen nesten hele lengden. Disse skavlene er kanskje like mye å frykte som noe annet, ettersom det ofte er umulig å vite når man er på en. I 1876 ble et lag med to engelskmenn og tre førere, de siste var brødre, drept da de falt igjennom en skavl på Lyskamm, Sveits. Galdhøpiggen, Glittertind og mange andre har alltid slike skavler. Vær oppmerksom på dem. Skrev De navnet mitt på kortet De puttet i den flasken De etterlot på vår strålende tind? Jeg håper De fikk laget noen virkelig gode skisser av Skagastølstind. Det er en verdig modell for en kunstner. Min skisse, som i beste fall ikke var særlig god, ble temmelig ødelagt under graveringen. Den ble faktisk fullstendig forandret.

Mange takk for den svært vennlige og høf måten De har omtalt meg og min bestigning på i Deres beretning. Det er én tind jeg håper vi kan klatre sammen en gang. Den kan bli svært vanskelig, eller kanskje det motsatte. Det er -tind, og det er ikke sannsynlig at andre tar den fra oss. De må unnskylde at jeg har påpekt feil og også mine overkritiske bemerkninger. Jeg håper De vil følge mitt råd i dette: klatr alltid med spiker i støvlesålene.

Det har reddet mange verdifulle liv. Bruk lave, flate heler, ikke meget tykkere enn resten av sålen.

I går kveld sang korforeningen i byen vår hele Mendelsohns Elias. Det var jeg som akkompagnerte, så jeg har masse å gjøre med å øve med koret.

Skriv snart og fortell meg om det blir noen tur på Romsdalshorn eller ikke, og hvilke andre tinder De tenker å bestige.

Deres trofaste --- Store Skagastølstind --- W.C.S.

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

[Bilde]

«Vinden taler ikke med større ømhet til kjempe-eikene enn til det minste gresstrå.»
Kahlil Gibran

Info fra styret

Informasjon til medlemmene

Fjellgruppa har oppslagstavler i Domus Athletica (i gangen utenfor OSI-kontoret og i resepsjonen i første etasje), i Blindernhallen (like innenfor resepsjonen) samt i gangen i første etasje i Frederikke-bygningen. På disse tavlene vil det være aktuell informasjon, så medlemmene oppfordres til å følge med på disse. Vår side på Internett (se side 2) inneholder også denne informasjonen. I tillegg vil det bli gitt informasjon på fjellmøtene.

Det er også en egen distribusjonsliste for elektronisk post. Dette er en liste med omtrent 110 personer, og den brukes blant annet for å sende ut informasjon til medlemmene. Dersom man ønsker å bli ført opp på denne lista, kan man sende e-post til følgende adresse: fjellgruppa-request@osi.uio.no

Denne adressen kan også brukes til generelle forespørsler om Fjellgruppa.

Fjellgruppas T-skjorte

Det er fortsatt igjen en del T-skjorter. Denne inneholder Fjellgruppas logo på baksiden, og på forsiden står slagordet «Livet er best over tregrensa». T-skjorta fås kjøpt på fjellmøtene, og den koster 50 kroner.

Trening

Fjellgruppa har innendørs trening mandager kl. 19--20.30 i sal 4 i Blindernhallen. Treningen legges opp etter ønsker fra brukerne. Her kan det være alt fra ballspill til sirkeltrening. Første treningsdag er ikke fastsatt, så følg med på oppslag og på fjellmøtet tirsdag 27. januar. Fjellgruppa har også hatt ei joggegruppe. Mer informasjon om denne på det første fjellmøtet.

Hvis man vil trene i en av idrettsbygningene på Blindern, så må adgangskort kjøpes hos Universitetsidretten. Dette kortet koster 500 kroner for vårsemestret 1998, og da kan man trene i Domus Athletica, Blindernhallen og Oslo Turnhall. Adgangskortet gjelder for ett semester, og pengene går til Universitetsidretten.

Adgangskort må ikke forveksles med medlemskap i Fjellgruppa eller OSI (se nedenfor).

Medlemskap i OSI og Fjellgruppa

Medlemskap i Fjellgruppa forutsetter medlemskap i Oslo Studentenes Idrettsklubb (OSI). Det koster 75 kroner pr. semester å være medlem av OSI. Videre har Fjellgruppa en medlemskontingent på 50 kroner pr. semester.

Felleskjøp

OSI har en rabattavtale med Oslo sportslager. Dette betyr at du ved å vise medlemskort i OSI/Fjellgruppa får 10 ved kjøp over 200 kroner. Handler du for mer enn 1500 kroner, får du 15 . Rabatten gjelder ikke sykler og tilbudsvarer. Adressen til Oslo sportslager er Torggata 20. Butikken ligger et lite stykke bortenfor Youngstorget.

Fjellgruppa arrangerer et såkalt felleskjøp hvert semester. Da er butikken åpen spesielt for oss, og vi kan handle varer med 20 . Det er for våren planlagt to felleskjøp. Vi kommer tilbake med mer informasjon på fjellmøtene. Dette er et godt tilbud, så vi oppfordrer alle til å møte opp slik at vi fortsatt får ha disse handlekveldene.

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

Vedtekter for Fjellgruppa

Her følger vedtekter for Fjellgruppa, slik de ble vedtatt på årsmøtet 2. desember 1997. Dette er første gang vi har egne vedtekter, så langt vi vet.
  1. Fjellgruppa skal legge forholdene til rette for et sosialt miljø for friluftsinteresserte studenter.
  2. Fjellgruppas turprogram skal være variert og imøtekomme både nybegynnere og mer erfarne.
  3. Fjellgruppa skal jobbe for en naturvennlig ferdsel under sine arrangementer.
  4. Fjellgruppa er underlagt OSIs lover. Videre skal Fjellgruppa følge OSIs retningslinjer angående sikkerhet og ansvar.
  5. Fjellgruppa skal jobbe for sikkerhet og trygg ferdsel under sine arrangementer.
  6. Fjellgruppa skal avholde fjellmøte jevnlig gjennom semestret. Deltakere på Fjellgruppas turer må kunne framvise gyldig medlemskort før turen starter.
  7. Påmelding til turene kan tidligst skje etter at turen er offentliggjort i Fjellposten eller på et fjellmøte.
  8. Fjellgruppa skal jobbe for at det skal bli utdannet instruktører blant sine medlemmer. Fjellgruppa har rett til å avlyse arrangementer på kort

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

[Bilde]

Referat fra Fjellgruppas skredkurs i mars 1997

Av Yvonne Kraaijeveld

Fredag 14. mars tar vi toget til Finse. Vi har mye bagasje: telt, søkestenger, spader, ski, primus, kjele, mat. Jeg hjelper Thomas med å frakte en del av utstyrer til stasjonen. Fordi en av deltakerne kommer for seint må Thomas bli igjen på stasjonen. Ellen og jeg reiser derfor med alt utstyr til Finse. Vi håper at instruktøren står på stasjonen, ellers er det umulig å frakte alt til Finsehytta hvor vi skulle samles. På Finse får vi god hjelp av konduktøren: stakkars to jenter med så mye bagasje. Typisk jenter på tur. Når alle har forlatt perrongen står det en igjen, og --- det er instruktøren. Bjørn er veldig koselig og hjelper oss med å bære utstyret. Vi ser ut som rene juletrær; det henger så mye utenpå ryggsekkene. Resten av gjengen, Thomas og Siri-Ann kommer med neste tog. Vi drar til Finsehytta, hvor vi har teorikveld og lærer om snø, hvordan skred oppstår, ulike typer skred og hvor det er størst fare. Så prøver vi å sette opp teltene. Ellen og jeg deler telt, men det er ikke lett å sette opp det ukjente teltet i kulden og med lyset fra hodelykta. Men vi klarer det til slutt. Bjørn graver en nokså dyp kuldegrop.

Neste dag er det praksis: Vi vurderer hvor det er skredfare, og går en tur opp på Lille Finsenuten. Det blåser og vi får anledning til å studere hvordan vinden polerer snøen til is. Om kvelden er det kos i teltet vårt. Thomas og Siri-Ann kommer til oss, og Ellen og jeg har en masse moro. Bjørn har nemlig laget sin egen sovepose, med gåsedun. Noen av fjærene kommer gjennom innestoffet og blir hengende i hans fleecejakke. Vi fleiper at han er vel den eneste bjørn med fjær på: Bjønnefjær. Og at vi sikkert kommer til å minnes turen hvis vi senere finner fjær. Øverst i taket oppdager vi en påskekylling som sikkert er glemt etter en påsketur. Den stakkars fuglen har ikke fjær på seg lenger. Vi prøver å sette noen fjær på den, men det hjelper ikke mye.

Siste dag graver vi snøprofil. Vi lager en blokk ved å grave ut tre sider, mens den fortsatt sitter fast på den fjerde siden. Så ser vi etter islag og prøver å finne ut av hvor mange snølag blokken består av. Etterpå tar en av oss --- Ellen er den modige --- på seg skiene og hopper på blokken. Etter tre hopp raser en del av blokken ut. Snøen har altså bra forankring på underlagene. Etter maten lager vi snøskred og lærer rutiner for å lete etter noen som er tatt av skred. Å lete med søkestenger er ikke så enkelt. Bjørn begraver ryggsekken sin og vi må finne den. Vi går flere ganger over søketeigen, prikker og graver, finner mye, men ikke sekken. Vi prøver forskjellige søkemønstre, men det går lang tid før vi endelig finner den. Hadde det vært et menneske, ville det ha omkommet. Til slutt prøver vi Orthovoxen. Det går mye fortere. Bjørn gjemte den ene og vi finner den ganske kjapt. Råd: skaff deg en slik, selv om de fortsatt er dyre.

Vi lærte en masse i denne helgen:

Det er viktig at man finner dem som er tatt av snøskred så fort som mulig -- helst innen 15 minutter. Da er nemlig de fleste fortsatt i livet.

Det lønner seg at den delen av gruppa som ikke er tatt av skredet, starter letingen umiddelbart og i senere omgang henter hjelp. Det tar en stund før redningsmannskapene er på plass.

Vi lærte også at det ikke er lønnsomt å kjøpe seg utstyr som er fylt med refleksbrikker. Man trenger fly for å finne deg. Det gjør de kanskje i Alpene, men her i Norge finnes det bare ett sånt fly; i Nord-Norge. Du kan tenke deg at det tar lang tid før det komme til f.eks. Finse!

Leting med søkestang er vanskelig.

Orthovoxen funka utrolig bra, og var først og fremst hurtig, selv om man er uerfaren.

Skredkurset var kjempenyttig. Vi er mer forberedt dersom vi kommer i en situasjon der noen er tatt av skred. Vi har sett på rutinene og vet hvordan vi må handle. Derfor er jeg glad for at skredkurset kom med på turprogrammet i år.

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

Utstyr til salgs

Asolo extreme telemarksstøvler og Garmont fjellskistøvler selges.

Asolo extreme-støvlene er ca. ett år gamle, pent brukt, og selges fordi de ikke passer mine føtter noe særlig. Pris: 1000 kroner. Garmont-støvlene er ca. to år gamle, ganske myke og pent brukt. Pris: 600 kroner. Begge par har størrelse 45.

Kontakt:
André Gundersen, telefon: 926 00 657, e-post: andregun@hotmail.com.

Jeg kjøpte et par Åsnes Sondre-ski for snart fire år siden, som jeg har brukt på mange turer. Problemet er at jeg for fire år siden ikke ante at det jeg kom til å like best, er lange turer med tung sekk. Derfor har skiene altfor mykt spenn for meg. Jeg sliter av alt som er av smøring på null komma svisj. Derfor lurte jeg på om det var noen der ute som hadde ski med for stivt spenn, og som kunne tenke seg å bytte.

Skiene mine er 210 cm lange og jeg veier 68 kg. Selv om skiene har vært med på en del, har jeg behandlet dem etter alle kunstens regler, med glider og det hele, så det er god glid i dem fortsatt. Det er ingenting i veien med skiene, men de passer ikke meg.

Kontakt:
Kjetil Kjernsmo, telefon: 22 14 18 15,-post: kjetikj@astro.uio.no.

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

Siste gang?

Dette blir litt vemodig. Undertegnede har vært leder for Fjellgruppa i 1996 og 1997. I tillegg har jeg vært redaktør for seks utgaver av Fjellposten; fra høsten 1995 til våren 1998. Nå går mine studier forhåpentligvis inn i sitt siste semester. Når dette skrives, er også denne utgaven av Fjellposten så godt som ferdig. Det føles godt å ha fullført dette semestrets utgave av Fjellposten.

Hvis man tar en titt i Fjellposten fra tidligere år, så vil man se at aktiviteten i gruppa var stor også tidligere. I de siste årene har gruppa hatt omtrent 100 medlemmer hvert semester. Aktiviteten er nok ganske stor også utenfor gruppa. Her i Oslo har vi jo ganske mange studenter, så det er kanskje fordi det er så mange tilbud at det ikke er flere medlemmer i Fjellgruppa.

Tidligere opprettet man Telemarksgruppa i Oslo Studentenes Idrettsklubb (OSI). Denne ble ganske raskt nedlagt, siden det stort sett var medlemmer av Fjellgruppa som tilhørte Telemarksgruppa. Da fikk man i praksis bare to grupper med de samme medlemmene. Nå i det siste har det vært diskutert å slå sammen Fjellgruppa og Klatregruppa i OSI. Dette får vi nok høre mer om etter hvert.

Til slutt vil jeg bare si takk for meg, så langt. Dette blir antakeligvis siste gang jeg er redaktør for Fjellposten. Fram til sommeren 1998 vil jeg fortsatt være med i styret. Etter påske vil jeg sannsynligvis tilbringe tiden i jobb. Da vil vel pengene strømme inn på kontoen. Allikevel vil jeg fortsatt være aktiv --- på fjellet, på ski, i fjellveggen, i teltet og ellers der hvor man kan bedrive denne herlige aktiviteten som heter friluftsliv.

Geir Myklebust

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]

Program for våren 1998

Januar

23.-25.: Jentetelemarkskurs (hyttetur)
27.: Fjellmøte

Februar

6.-8.: Telemarkskurs (hyttetur)
14.-15.: Måneskinnstur (telttur)
20.-22.: Gausdal vestfjell (hyttetur)
24.: Fjellmøte
27.-1.3.: Skredkurs (telttur)

Mars

6.-8.: Telemarkstur til Hemsedal (hyttetur)
6.-8.: Hallingskarvet på langs (telttur)
13.-15.: Fjelltelemarkskurs (hyttetur)
20.-22.: Telttreningstur til Finse
31.: Fjellmøte

April

4.-9.: Påsketur fra hytte til hytte
4.-13.: Påskeleir (telttur)
28.: Fjellmøte
23.-26.: Tinderangling i Romsdalen (telttur)

Mai

1.-3.: Topptur til Falketind (telttur)
15.-17.: 17. mai-feiring på Finse (telttur)
20.-24.: Topptur til Ringstind (telttur)
26.: Fjellmøte (utendørs)
30. mai-2. juni: Olden rundt (bre- og telttur)

Juni

5.-7.: Kanotur til Farrisvannet (telttur)
19.-22.: Telemarkstur til Stryn (telttur)
26.-28.: Hyttetur til Galdhøpiggen-området
29. juni-4. juli: Brekurs (telttur)

August

3.-8.: Alpin-/tinderanglingskurs (telttur)
21.-23.: Blåistur til Finse- og telttur)

Alle fjellmøtene begynner klokka 18.15 og holdes i møterommet i 12. etasje i Niels Henrik Abels hus (Matematikkbygningen), rett ved siden av Frederikke-plassen på Blindern.

I tillegg til dette planlegges følgende arrangementer:

Mer informasjon om disse turene følger etter hvert.

[Innhold] [Fjellgruppas hjemmeside]


Oppdatert søndag 5. april 1998 kl. 16.16 .
Kommentarer kan sendes til fjellgruppa-request@osi.uio.no.